Zamestnanci v školstve PSK dostanú odmeny

15.11.2004 Celý región

Predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v Prešove Peter Chudík rozhodol o udelení koncoročnej odmeny sedem tisíc korún na pedagogického pracovníka a p...
Predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v Prešove Peter Chudík rozhodol o udelení koncoročnej odmeny sedem tisíc korún na pedagogického pracovníka a päť tisíc korún na nepedagogického pracovníka v školských zariadeniach PSK. Informoval o tom 10. novembra na tlačovej konferencii v Prešove.

Podľa neho pozitívny vývoj finančnej situácie v školstve je dôsledkom úsporných krokov, ktoré PSK v tomto roku urobil. Na jej základe sa tak rozhodol a dodal, že \"nemožné sa stáva možným\" aj v rezorte školstva PSK. Celková suma vyčlenená na tento účel predstavuje 44 miliónov korún aj s odvodmi. Disponibilných je spolu 64 miliónov korún.
Chudík uviedol, že odmeny sa ujdú všetkým 5099 pracovníkom v školách a školských zariadeniach (z nich je 3738 pedagógov), teda aj tých, ktoré doteraz tvoria dlhy. K 31. októbru boli záväzky škôl v pôsobnosti PSK vyše 8,8 milióna korún, záväzky ďalších školských zariadení činili k tomu istému dátumu sumu takisto vyše osem miliónov korún. O konkrétnej výške odmeny rozhodne štatutár školy, resp. školského majetku, školských lesov, školskej jedálne. Peniaze by školy a zariadenia mali dostať v týždni od 15. novembra.
Rozhodnutie udeliť odmeny všetkým Chudík obhajoval aj tým, že školy tvorbu dlhov odôvodňujú nedostatočnými normatívmi na žiaka. \"Chcem to zatiaľ rešpektovať, \" dodal Chudík. Podobný pozitívny trend očakáva aj v budúcom roku, i keď nevedel povedať, akú sumu tvorili dlhy škôl a školských zariadení k 31. októbru 2003.
PSK dostal tohto roku na prenesené kompetencie v školstve zo štátneho rozpočtu vyše 1,3 miliardy korún a na originálne kompetencie 168 miliónov korún. Vo svojej pôsobnosti vedie 95 škôl a 22 školských zariadení.

(jj)
 

Vyberte región

mark